Podologische zolen op maat: de beste ondersteuning voor jouw voeten
Podologische zolen op maat zijn speciaal ontworpen om je voeten precies te geven wat ze nodig hebben. Of je nu last hebt van platvoeten, holvoeten, hielspoor of rugklachten, deze zolen bieden gerichte ondersteuning en kunnen je algehele comfort en gezondheid verbeteren. In dit artikel lees je hoe ze worden gemaakt en wat ze voor jou kunnen betekenen.
Belangrijkste punten
- Zolen op maat zijn speciaal ontworpen inlegzolen die inspelen op individuele voetproblemen en dragen bij aan algehele gezondheid en comfort.
- Het proces van het maken van podologische zolen omvat een nauwkeurige maatname met geavanceerde technologie, gevolgd door digitaal ontwerp en productie door erkend podoloog.
- Er zijn verschillende typen zolen beschikbaar, afgestemd op specifieke behoeften zoals dagelijks gebruik, sportactiviteiten of voor mensen met een staand beroep.
Wat zijn op maat gemaakte inlegzolen?
Op maat gemaakte podologische zolen zijn inlegzolen die volledig worden afgestemd op de vorm en behoeften van jouw voeten maar ook op jouw fysieke activiteiten. Ze zijn ontworpen om specifieke voetproblemen zoals platvoeten en hielspoor aan te pakken, maar ook om klachten in je heup of rug te verminderen. Doordat ze speciaal voor jou gemaakt worden, zijn geen twee paar zolen hetzelfde.
Naast het verlichten van pijn zorgen zolen ook voor een betere lichaamshouding. Of je nu nieuwe schoenen hebt of je huidige schoenen comfortabeler wilt maken, deze zolen kunnen een enorm verschil maken in je dagelijks leven.
Hoe worden podologische zolen op maat gemaakt?
Het proces begint met een uitgebreide analyse van je voeten door een erkend podoloog. Met een 3D-scanner wordt een gedetailleerde 3D afdruk van je voeten gemaakt. Dit vormt de basis voor het ontwerp van je zolen. Vervolgens worden de zolen digitaal ontworpen, hierbij gaat de podoloog voor jouw individueel gaan bepalen welke correcties en elementen nodig zijn en uit welk materiaal jouw zolen zullen gemaakt worden. Van zodra het design klaar is worden jouw zolen machinaal gefreesd in ons eigen atelier.
Na het productieproces worden ze uitgebreid gecontroleerd op kwaliteit, manueel afgewerkt en gelabeld met jouw unieke gegevens. Aan de hand van deze gegevens kunnen we ook nagaan van wanneer jouw zolen zijn geproduceerd.Tijdens de gewenningsperiode of inloopperiode van 6 weken is het belangrijk om de zolen geleidelijk aan te dragen, zodat jouw voeten en lichaam zich kunnen aanpassen. Indien nodig kunnen er aanpassingen worden gedaan om het comfort en de effectiviteit te optimaliseren.
Maatname
Bij de maatname van de voeten wordt gebruikgemaakt van een 3D-scanner om een driedimensionaal beeld van je voeten te verkrijgen. Deze technologie zorgt voor een gedetailleerd voetprofiel dat essentieel is voor het creëren van de ideale steunzool. Daarnaast worden dynamische metingen uitgevoerd om de voetbeweging vast te leggen, wat resulteert in een individueel gericht behandelplan voor de juiste correctie en ondersteuning.
Het maatname-systeem biedt ook het voordeel dat de gegevens digitaal worden opgeslagen. Zo kunnen jouw gegevens, metingen en individueel zoolconcept later opnieuw geraadpleegd worden en kunnen we tijdens de zoolcontrole nagaan hoe de evolutie is. Dit betekent dat je wanneer je een extra paar zolen zou wensen, deze heel eenvoudig kan laten maken zonder dat je hoeft langs te komen.
Ontwerp en productie
Na de maatname wordt er een digitaal ontwerp gemaakt van de zolen, dat vervolgens met behulp van een CNC-machine wordt uitgefreesd in ons eigen atelier waar de productie plaatsvindt. Hier worden de zolen volledig afgewerkt door de podoloog, wat zorgt voor hoge kwaliteit en nauwkeurigheid.
De materialen die worden gebruikt zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. Of je nu extra ondersteuning nodig hebt voor sportactiviteiten of dagelijks gebruik, de zolen worden zorgvuldig ontworpen en gefreesd om de beste oplossing voor jouw voeten te bieden.
Aanpassing en nazorg
Na ontvangst van je nieuwe zolen volgt een testperiode van 6 weken. Dit geeft je de tijd om te wennen aan de zolen en na te gaan of eventuele aanpassingen nodig zijn.. Soms kan een lichte huidirritatie zoals blaren of roodheid optreden, wat een teken kan zijn dat een kleine aanpassing nodig is.
Bij aanhoudende klachten wordt aangeraden om opnieuw contact op te nemen met de podoloog, zodat zij voor de nodige aanpassing kan zorgen voor optimaal comfort en ondersteuning.
Voordelen van podologische zolen op maat
Soorten zolen op maat
Er zijn verschillende soorten podologische zolen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften:
Sportzolen
Perfect voor sporters. Deze zolen bieden extra ondersteuning en schokdemping, zodat je blessures voorkomt en optimaal kunt presteren. Ze zijn gemaakt uit kunststof materialen zodat ze makkelijk onderhouden kunnen worden, zo mogen ze bijvoorbeeld gewassen worden voor optimale hygiëne.
Zachte zolen
Ideaal voor mensen die lang moeten staan, bijvoorbeeld in een staand beroep. Deze zolen verminderen drukpunten en bieden ultiem comfort, maar zijn minder geschikt voor zware belasting.
Dunne zolen
Speciaal ontworpen voor gebruik in geklede schoenen. Ze bieden ondersteuning zonder veel ruimte in te nemen, zodat je stijlvol kunt blijven zonder in te leveren op comfort.
Maak een afspraak
voor op maat gemaakte zolen
Wil je meer weten of podologische zolen op maat laten maken? Neem gerust contact op met onze podologiepraktijk in Brugge. Je kunt ons bereiken via e-mail op [email protected] , telefonisch op +32 471 77 93 17, of maak snel en eenvoudig online een afspraak. We staan klaar om je te helpen en je voeten de zorg te geven die ze verdienen!